2021-12-19 08:53:59• hírek • Bede Emőke

Dudaszó és pattanásig feszült idegek: Peténél már hatórás várakozási idővel kell számolni

Szombatról vasárnapra sem javult a helyzet a magyar-román határon, sőt. Cikkünk megjelenésének pillanatában a nevezett határszakasz minden átkelőjénél vörös kód van érvényben: a várakozási idő mindenhol több órásra duzzadt, a sorok pedig már több kilométer hosszúra nyúlnak.

A Román Határrendészet honlapján elérhető adatok szerint a Szatmár megyei Peténél, a belépőoldalon jelenleg hat fix és egy mobil sávon zajlik a határellenőrzés, viszont a rendelkezésre álló infrastruktúra maximális kihasználása mellett is legalább 360 perc, azaz 6 óra a várakozási idő. Csanálosnál is csak egy hajszállal jobb a helyzet, hiszen a három fix sáv és a két mobil ellenőrzőpont ellenére is 4 órás várakozásra kell számítaniuk azoknak, akik most lépnének be az országba.


Noha kétségtelen, hogy Szatmár megyében alakult ki a legsúlyosabb helyzet, a magyar-román határszakasz más átkelőinél is épp csak egy hajszállal halad jobban a forgalom. A Bihar megyei Érmihályfalvánál két sávon engedik be a hazatérőket, a várakozási idő pedig 3 órára becsülhető. Székelyhídnál csupán egy sávon zajlik határellenőrzés, így nem csoda, hogy ott is 150 percet kell a sorban állva tölteni a határátlépés előtt. Borsnál és Bors II-nél hat-hat sávon érkeznek az autók, a várakozási idő pedig mindkét átkelő esetében 100 perc. Jelen pillanatban úgy tűnik, Bihar megyében a nagyszalontai átkelőnél kell a legkevesebbet várni, a rendszer szerint ugyanis itt „csak” egy órát kell állni.


Az Arad megyei Gyulavarsándnál három sávon csordogálnak be a járművek, melyeknek korábban kb. 140 percet kellett várakozniuk, a tornyai átkelőnél azonban már 240 perc a várakozási idő, holott itt négy sávot is megnyitottak a hazatérők előtt. Nagylak II-nél nyolc sávon engedik be a hazatérőket, a várakozási idő ennek ellenére is 300 percre duzzadt, Nagylaknál pedig öt fix és egy mobil sávot nyitottak meg a belépők előtt, akik ennek ellenére is 3 órás várakozásra számíthatnak. Végül, de nem utolsósorban vörös kód van érvényben a nagycsanádi átkelőnél is, ahol jelenleg mintegy 2 órát kell várakozni.


December 20-tól digitális beutazási nyomtatványt kell kitölteni


December 20-tól kezdődően a Romániába érkezőknek ki kell költeniük a PLF (Passenger Locator Form) digitális beutazási nyomtatványt, függetlenül attól, hogy közúti, vasúti, légi, vagy vízi járművel érkeznek-e az országba. Belépéskor az úti okmányok ellenérzésekor a határrendőrség informatikai rendszerében megjelenik, hogy a plf.gov.ro kormányzati honlapon elérhető adatlapot előzetesen kitöltötték-e. Az utast ennek hiányában is beengedik az országba, azzal a figyelmeztetéssel, hogy ha 24 órán belül nem tölti ki a digitális járványügyi adatlapot, akkor 2000-től 3000 lejig terjedő bírságra számíthat. Erről részletesebben ide kattintva elérhető cikkünkben írtunk.


A román határrendészet azt tanácsolaj az utazóknak, hogy idejében készítsék elő úti okmányaikat, a karanténmentességre jogosító igazolásaikat, és előzetesen tájékozódjanak a cél- és tranzitországok által előírt utazási feltételekről.
 


FRISSÍTÉS: Olvasóink visszajelzései szerint a várakozás még a vártnál is hosszadalmasabb, vannak olyanok, akik már tíz órája állnak sorban a petei átkelőnél.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: